De Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode is ontwikkeld door Lorraine Massey. Lorraine bracht haar methode in een boek uit, genaamd Curly Girl: The Handbook, en deze methode werd binnen no-time razend populair.

Wanneer je slag, golven, krullen of kroeshaar hebt, brengt dat soms de nodige problemen en het nodige onderhoud met zich mee.
Vaak sta je dan met je handen in het haar, letterlijk en figuurlijk, en weet je niet meer hoe je die prachtige bos met krullen goed en gezond in model moet brengen.

Tot het boek uitkwam!

In The Handbook staan veel nuttige adviezen over het verzorgen van krullen, het in model brengen en houden, welke producten we het beste kunnen gebruiken of juist moeten vermijden en welke ingrediënten het belangrijkste zijn.

Wat is de CG methode?

De CG Methode (de Curly Girl methode) is dé methode om krullen te verzorgen, waardoor ze er verzorgd, glanzend en stralend uit zullen zien. Het is geen wondershampoo, het is geen wondermasker. Het is een manier om jouw persoonlijke krul te leren kennen. Of je nou een lichte slag in je haar hebt, kroeshaar of iets ertussenin. Alle soorten krullen zullen baat hebben bij de CG methode.
Lastig? Nee! Helemaal niet! Om de CG methode te begrijpen, gaan wij je meenemen in een aantal basisstappen. Voordat je helemaal volgestampt wordt met informatie, is het slim om eerst even de basis te lezen.
Stap 1: Het vermijden van ingrediënten.
Heel veel fabrikanten en merken stoppen enorm veel ‘zooi’ in hun producten, vooral om een tijdelijk ‘wow’ effect te creëren, wat op de lange termijn schadelijk is voor je haar. Bij de CG methode leer je om te kijken naar de ingrediënten van verschillende producten. Omdat dit best ingewikkeld is, verkopen wij in onze webshop alleen maar producten die Curly Girl Friendly zijn! Je kan alle producten in onze webshop dus met een gerust hart gebruiken.
Voorbeeld:
Siliconen geven een tijdelijk ‘wow’ effect aan je haar, omdat ze als het ware een soort laagje om je haar vormen. Siliconen die niet wateroplosbaar zijn, blijven op je haar zitten. Het gevolg is dat voedingsstoffen je haar (en haarschacht) niet zullen bereiken, maar ook dat vuil en andere slechte stoffen je hoofdhuid en haar niet kunnen verlaten. Het gevolg is dat je haar uitdroogt en afbreekt. Omdat een product met siliconen vaak herhaaldelijk wordt gebruikt, stapelt het siliconenlaagje op, waardoor je haar zwaarder en zwaarder wordt en je krullen uitzakken. Wij verkopen geen producten waar siliconen inzitten, in tegenstelling tot heel veel andere webshops. Het vermijden van de bepaalde ingrediënten is niet het enige waar je op moet letten. Het is ook belangrijk dat je de producten kiest die passen bij jouw specifieke haar en daarom gaan we nu naar…
Stap 2: Kijken naar jouw type haar.
Je kan je misschien wel voorstellen dat donker kroeshaar een heel andere textuur heeft dan blond, golvend haar en elke textuur heeft een andere verzorging nodig. Dus… elke krullenbol heeft een andere verzorging nodig.
Je krultype: Allereerst ga je je krultype bepalen. Je haar kan bestaan uit verschillende soorten krultypes. Vaak zijn dit er 1,2 of 3. Kijk goed naar je haar en bepaal welke soorten krultypes je ziet:
krul-types-a2-a3-a4-b2-b3-b4-c2-c3-c4-curl-types 
Je haardikte:
Bedenk goed of jij dik en veel haar hebt of misschien juist weinig en fijn haar. Hoe dikker je haar, hoe zwaarder de producten kunnen zijn die je aanbrengt. Hoe dunner je haren zijn, hoe lichter de producten moeten zijn die je aanschaft. Sommige producten bevatten butters als ingrediënt en zijn minder geschikt voor fijn, dun en wavy haar, terwijl deze heel erg geschikt zijn voor een bos met dikke spiraalkrullen.
Je elasticiteit:
De elasticiteit meten van je haar is belangrijk. Maak een haar nat en houd hem aan beide kanten vast. Trek hem dan voorzichtig uit elkaar. Doe dit een paar keer met wat haren op verschillende plekken op je hoofd (bijvoorbeeld achter je oor, aan de bovenkant, bij je pony en aan de zijkant).
Grofweg gezien heb je drie opties:
  • De haren breken vrijwel direct: Je hebt een LAGE elasticiteit. Dit betekent dat er te veel proteïne in je haar zit en te weinig vocht. Het is verstandig om producten zonder proteïne te gebruiken.
Let op: Kleur je je haar? Dan is het toch handig om proteïne toe te voegen, ga dan uit van producten die geschikt zijn voor een normale elasticiteit.
  • De haren rekken een beetje mee, daarna breken ze: Je hebt een NORMALE elasticiteit. Dit betekent dat er een goede balans tussen proteïne en vocht in je haarzit. Het is verstandig om deze balans te behouden en deels producten mét en deels producten zonder proteïne te gebruiken.
  • De haren rekken enorm lang mee, veren niet terug naar hun originele staat en breken erg laat: Je hebt een HOGE elasticiteit. Dit betekent dat er te veel vocht in jehaar zit en te weinig proteïne. Het is verstandig om producten met proteïne te gebruiken.

 Je porositeit

Je haar bestaat uit haarschubben. Vergelijk het maar een beetje met een dennenappel. Het is belangrijk om te weten wat de stand is van jouw haarschubben. Staan ze ver open of zijn ze gesloten? We noemen dit je porositeit.
Je porositeit wordt onder andere beïnvloed door bijvoorbeeld chemische behandelingen en hitte. Ben jij er fan van om je haar te blonderen? Gooi jij regelmatig de stijltang of krultang door je haar? Dan is de kans groter dat dit je haarschubben heeft aangetast en dat ze als een dennenappel open staan, maar het is toch handig om dit nog eventjes te testen.
Dit kan op verschillende manieren, je hoeft er maar 1tje te kiezen:
Slip & Slide:Pak een (droog) haartje en glijd met je vingers van beneden naar boven over je haar.

Voel je bobbeltjes? Dan voel jij de haarschubben. Je hebt een HOGE porositeit.
Voel je een her en der wat bobbeltjes? Je hebt een NORMALE porositeit.
Voel je geen bobbeltjes? Je hebt een LAGE porositeit.
Droogtijd: Als je haar volledig nat is geweest en je laat het aan de lucht drogen. Hoelang duurt het dan voordat het volledig droog is? (Deze methode is iets minder betrouwbaar, omdat de lengte en dikte van je haar en de luchtvochtigheid van de ruimte waar je bent ook meespeelt)
– Binnen twee uur droog? Je hebt een HOGE porositeit
– Tussen de vier en zes uur droog? Je hebt een NORMALE porositeit
– Het duurt langer dan acht uur voordat je haar droog is? Je hebt een LAGE porositeit
Hoe meer je haarschubben openstaan, hoe meer vocht je haren opnemen. Maar… het vocht gaat er ook net zo makkelijk weer uit. Dit zorgt ervoor dat je krullen er droog en dof uitzien. Het is daarom belangrijk om hoog poreus te voeden met proteïne, zodat het kan herstellen en je steeds meer glans terug krijgt.
Goed, nu je alle stappen doorlopen hebt, is het van belang dat we gaan kijken welke producten het allerbeste bij jouw haren passen. Om het je makkelijk te maken hebben we startpakketten voor je gemaakt, in verschillende prijscategorieën, zodat je rustig zelf kunt experimenteren en kunt uitproberen.
Natuurlijk kan je ook zelf in onze webshop producten bij elkaar zoeken. Het grote voordeel is dat je bij ons niet meer op de ingrediënten hoeft te letten, dat hebben wij al voor je gedaan!
Mocht je vragen hebben, dan willen we je natuurlijk graag helpen!
Alle Starterspakketten
Starterspakketten Lage Elasticiteit
Starterspakketten Normale Elasticiteit
Starterspakketten Hoge Elasticiteit