De verschillende krultypes uitgelegd

curly-haar-krullen-vrouw-mixed-bruin-krullend-haar

De Curly Girl methode draait om het verzorgen van je krullen. Zo leer je bijvoorbeeld welke ingrediënten je het best kunt gebruiken of juist vermijden.

Maar wist je dat sommige producten beter afgestemd zijn op een bepaald krultype? Het kan daarom handig zijn om te weten welk krultype je hebt, zodat je weet welk product bij jou past.

Let op: De kans is groot dat je een combinatie hebt van twee of meer krultypes. Dit is heel normaal.

De Krultypes

Krullend haar heb je in 3 types, namelijk Wavy, Curly en Coily. Daarnaast kun je ieder krultype weer onderverdelen in sub classificaties van A tot C.  De sub classificaties zijn gebaseerd op de breedte of diameter van jouw wavy, curly of coily haartype. Type A heeft de breedste patroongrootte, Type B is medium en Type C is de kleinste van de drie.

curl-types-images-a-c-krultypes-a-tot-c

Algemeen kenmerkend aan type 2 golvend haar:

 • Heeft een definitief S-patroon
 • Zit tussen stijl en gekruld haar in
 • Het is buigbaar
 • Kan fijn tot grof zijn

Type 2A

 • Dit krultype is het meest losse van alle krullende haartypes met S-golven. Het heeft een fijne, nauwelijks warrige textuur die heel gemakkelijk recht te trekken is. Mensen met deze haartype moeten op hun hoede zijn voor het gebruik van zware stylingproducten, omdat deze hun lokken makkelijk kunnen verzwaren, waardoor ze slap en futloos worden. Als je deze haartextuur hebt, zorg er dan voor dat de producten die je zoekt geformuleerd zijn met een lichtgewicht consistentie.

Type 2B

 • Dit krultype is plat/stijl bij de wortel en gaat over op gedefinieerde S-vormige golven vanaf het midden tot de punten. De strengen hebben een dikkere diameter dan een 2A, en je zult wat meer moeite moeten doen om het recht te krijgen. Met iets meer golf dan 2A houdt dit krultype ook meer product vast, wat het haar kan verzwaren. Dit haar is dan ook meer vatbaar voor uitgezakte waves.

Type 2C

 • Bij dit krultype zijn de S-bochten zijn meer gedefinieerd dan 2A/B en beginnen ze direct bij de wortels. Het is vaak dikker en vatbaarder voor uitzakken.

Algemeen kenmerkend aan type 3 krullend haar:

 • kan variëren van losse lussen tot strakke, veerkrachtige kurkentrekkers
 • veel volume, van de wortels tot de uiteinden.
 • meestal droog omdat de krullen een barrière vormen voor de natuurlijke oliën die gelijkmatig over de lengte van het haar worden verdeeld.
 • heeft glans, maar is ook vatbaar voor pluis. 

Type 3A

 • Dit krultype heeft een duidelijk S-vormige golf. De streng is fijn, glanzend en heeft een grote, losse spiraalvorm. Het is gemakkelijk te definiëren zonder zware stylingproducten en is vatbaar voor lichte pluis.

Type 3B

 • Dit type is veerkrachtig, grof van textuur en is iets strakker gewikkeld dan 3A.

Type 3C

Dit krultype is strakker dan 3B. Het heeft:

 • Meer textuur
 • Een kurkentrekker-vormig spiraal.
 • De coils kunnen variëren van strak tot los.

De lokken zitten dicht op elkaar en maken plaats voor veel natuurlijk volume. Pluis komt vaker voor bij dit type; als je daar niet van houdt, kun je het best een sulfaatvrije, romige shampoo gebruiken.

Algemeen kenmerkend aan type 4 Krullend haar:

Coily haar, ook wel Afro-getextureerd of kroeshaar genoemd, is van nature erg droog en sponsachtig van structuur. Het kan zacht en fijn of grof en stug zijn. Direct vanaf de hoofdhuid vormen de strengen zeer strakke, kleine zigzagkrullen en zijn ze gevoelig voor krimp.

Type 4A

Dit krulpatroon heeft kleine S-vormige strengen. Deze zijn strak, veerkrachtig en zijn spiraal vormig. Krullen zijn vaak kwetsbaar en stug.

Haarlokken van dit type krimpen doorgaans tot de helft van hun lengte als ze droog zijn, waardoor een regenboogvorm ontstaat. Dit type haar heeft het meest definitieve krulpatroon van de type 4 haarcategorie.

Type 4B

Kenmerkend aan dit coil-type is de Z-spiraal, die over het algemeen gepaard gaat met samengedrukte en S-vormige krullen. Ze kunnen een fijne of grove textuur hebben, kunnen in een scherpe hoek buigen en zijn minder gedefinieerd dan Type 4A-krullen.

Type 4C

Bij dit haartype hebben de strengen een zeer strak zigzagpatroon dat soms niet waarneembaar is voor het oog. Het is grof en in vergelijking met alle krullende haartypes is de textuur kwetsbaar. Ook ervaart het de grootste hoeveelheid krimp - ongeveer 75 procent of meer - dan alle andere texturen

Starten met haarverzorging voor jouw krul- en haartype?

Bekijk onze starterspakketten voor elk type haar, krul en budget hier.

Weet je je haartype nog niet?

Doe dan eerst de Krul Quiz en zie welk starterspakket aan jou wordt aanbevolen.