Sulfaten: Waarom je dit ingrediënt beter kan vermijden.

Veel fabrikanten en merken stoppen veel ‘zooi' in hun producten om een tijdelijk ‘wauw’ effect te creëren, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn voor je haar. Een voorbeeld van dergelijke stoffen zijn sulfaten.

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn reinigingsmiddelen gemaakt van zwavelhoudende minerale zouten. Deze worden voornamelijk gebruikt in cosmetische producten zoals shampoos, zeep en tandpasta.

Ze verwijderen vetresten en vuil uit bijv. je haar, en wanneer ze in contact komen met water zorgen ze voor een schuimende effect.

 Ze bestaan uit 2 delen:

  • Olie oplosbare delen: hechten zich aan vuil in het haar
  • Water oplosbare delen: zorgen ervoor dat het vuil zich oplost in water, zodat het weggespoeld kan worden.

 Sulfaten zijn er in verschillende gradaties: van mild tot agressief. Hoe meer sulfaten aanwezig zijn, in bijv. haarproducten, des te meer het jouw haar en hoofdhuid reinigt en ontvet.

De meest voorkomende vormen zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).

 Waarom kun je ze beter niet gebruiken?

  • Ze maken je haar te grondig schoon. Ze halen het natuurlijke beschermlaag, ook wel huidbarrière, van je hoofdhuid weg, waardoor je haar dof en droog wordt.
  • Ze kunnen zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid. Mensen die al last hebben van een gevoelige hoofdhuid krijgen hier nog meer last van. Soms kunnen ze ook wondjes veroorzaken.
  • Ze zijn slecht voor het milieu. Sulfaten dragen bij aan verzuring van oppervlaktewater en bodem. Ook dragen ze bij aan zure regen en mist die ecosystemen, bossen en planten aantasten.

Wanneer gebruik je wel een shampoo met sulfaten?

Voordat je aan de Curlygirl Methode begint, is het aan te raden om je haar voor de laatste keer te wassen met een shampoo die sulfaten bevat.
Deze shampoo zorgt ervoor dat alle siliconen uit je haar gewassen worden.

Ook als je een product hebt gebruikt die niet CG is het aan te raden om een sulfaten shampoo te gebruiken. Velen doen het ook na het verven van het haar. Wel is het aan te raden om dit pas minimaal na 3 dagen te doen i.v.m. kleurbehoud. 

Heb je veel last van built up dan kan je eventueel ook een sulfaten shampoo gebruiken( doe dit niet te vaak)

Dit zijn onze CG shampoos

Shampoo – Curlygirlfriendly