Hoofdhuidproblemen!
Welkom bij de CurlyGirlfriendly blog. Vandaag gaan wij het hebben over verschillende type hoofdhuidproblemen en hoe je er het best mee kunt omgaan.
Droge hoofdhuid
Je hoofhuid kan droog worden als gevolg van te weinig vocht in je huid en kun je merken aan o.a. een hoofdhuid dat te weinig talg aanmaakt of droge huid op andere delen van de lichaam of
Droge hoofdhuid kan verschillende oorzaken hebben:
- Je blijft te lang onder de (hete) douche of je wast je haar te vaak.
- Je gebruikt een product die de natuurlijke oliën van je huid weghaalt, bijv. een shampoo met sulfaten.
- Je hebt last van eczeem.
- Teveel blootstelling aan weersomstandigheden, zoals koude lucht of lang onder de zon.
Behandeling:
- Gebruik een olie met hydraterende eigenschappen, zoals kokosolie, tea-tree-olie, olijf-olie, Jojoba-olie en avocado-olie. Je kunt thuis ook Avocado en banaan prakken/mixen en aanbrengen op je hoofdhuid. Niet alleen zijn ze hydrateren, maar ze hebben ook van nature een antimicrobiële werking.
- Gebruik voortaan een co-wash of een sulfaatvrije shampoo. Deze reinigen milder dan je gebruikelijke shampoo.
- Gebruik Applecider azijn. Het is ontstekingsremmend en het kan helpen je hoofdhuid te ex foliëren, die beide kunnen helpen om de droge hoofdhuid zelf te behandelen.
Jeukende hoofdhuid
Een jeukende hoofhuid is onprettig en bovendien ongezond, omdat je er steeds aan gaat krabben om steeds van dat ‘jeukerig’ gevoel af te komen. Hierdoor kunnen je haarwortels verzakken waardoor je haar kan uitvallen. Ook kun je hierdoor wondjes en ontstekingen krijgen.
Jeukend hoofdhuid kan verschillende oorzaken hebben:
- Er circuleert te weinig vocht in je huid/lichaam = droge hoofhuid.
- Roos/schilfers
- Medische oorzaak of allergie. Denk aan eczeem.
- Luizen
- Product build-up, omdat je bijv. producten gebruikt met siliconen en wax erin.
Behandeling:
- Meer water drinken.
- Vermijd hitte. Bijv. Douche niet te lang onder warm water en neem afstand van de föhn.
- Gebruik een clarifying shampoo
- Gebruik je een conditioner? Breng het niet te dichtbij aan op je hoofdhuid, maar smeer het zoveel mogelijk op je haarpunten.
Roos
Je huidcellen vermenigvuldigen zich regelmatig en sterven op een gegeven moment af. Dit proces wordt in gang gezet door microbe die al van nature aanwezig zijn op onze hoofdhuid. Bij roos worden je huidcellen dus sneller afgeworpen dan normaal.
Roos heb je in verschillende soorten en kan verschillende oorzaken hebben. Weten welke type roos je hebt is belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken.
Vormen van Roos:
Droge huid roos: kun je herkennen aan olieachtige/gele vlokken die aan je haar/hoofhuid blijven kleven.
Vette huid roos: kun je herkennen aan droge, witte schilfers op je haarstrengen en soms vallen ze op je schouders en kleding.
Je hebt ook een ernstigere vorm van vette huid roos genaamd Seborrheic dermatitis
Roos heeft dus al een natuurlijke oorzaak, maar andere factoren kunnen deze ook veroorzaken of zelfs verergeren:
- Schimmelinfectie, bijv. Malassezia
- Je hormonen
- Milieuvervuiling
- Bacteriële infectie
- Het gebruiken van de verkeerde shampoo. Hierdoor verdwijnen lagen en wordt de talgproductie verhoogd.
- Het gebruik van haarstylingproducten en haarkleurproducten. Deze kunnen irritatie veroorzaken of oliën en chemicaliën op uw hoofdhuid achterlaten de ontwikkeling van roos bevordert.
Behandelen/voorkomen:
- Gebruik een anti roos shampoo of het te behandelen of gebruik en milde shampoo om te voorkomen.
- Verbeter uw leefstijl door o.a. stressvolle situaties te vermijden (stresshormoon verergert roos) en door een gezond dieet te volgen dat veel omega-3-vetzuren, B-vitamines, zink en probiotica bevat.
- Gebruik een scalpbrush.
Bij CurlyGirfriendly geloven wij dat een gezond hoofdhuid de basis vormt voor gezond (krullend) haar. Daarom bieden wij alleen producten aan die voldoen aan de curlygirl methode. Al onze haarproducten zijn alsmede vrij van sulfaten, parabenen, wax, uitdrogend alcohol, parabenen en sulfaten. Bij ons hoef je je dan ook geen zorgen te maken om verborgen agressieve ingrediënten of lange termijn build-up.