Siliconen: Waarom je dit ingrediënt beter kan vermijden.
Siliconen: Waarom je deze stoffen in haarproducten beter kan vermijden.
Veel fabrikanten en merken stoppen veel ‘zooi’ in hun producten om een tijdelijk ‘wow’ effect te creëren, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn voor je haar. Een voorbeeld van dergelijke stoffen zijn Siliconen.
Wat zijn Siliconen?
Siliconen zijn een classificatie van chemicaliën die synthetisch gemaakt en afgeleid zijn van silicium (een mineraal zandelement). Je kunt ze zien als een soort vloeibare rubber of plastic. Op de verpakking kun je ze herkennen aan namen die eindigen op -cone, -conol of -siloxane.
In haarproducten werken ze als een soort regenjas doordat ze een laagje over je haardos leggen dat waterafstotend en beschermend werkt. Naast het buitenhouden van vocht zorgt het voor glanzend haar dat zacht en glad aanvoelt. Ook maakt het je haar minder statisch, waardoor je het makkelijker kan kammen.
Waarom raden we het toch af?
Ondanks de voordelen hangen ook veel nadelen aan het gebruik van siliconen.
- Ze zijn niet makkelijk op te lossen in water, waardoor het laagje steeds blijft opstapelen. Hierdoor wordt je haar zwaar en futloos.
- Doordat het laagje steeds ophoopt zorgt dit voor verstopping van de hoofhuid en haarstrengen, waardoor het lastiger wordt om vocht en voedende ingrediënten, zoals natuurlijke oliën, te absorberen.
- Je haar droogt uit en wordt meer breekbaar.
- Je kunt de ophoping alleen verwijderen met een agressieve shampoo met sulfaten erin (final wash), ook een stof die wij vermijden bij de CG Methode.
De CG Methode
Bij de Curly Girl methode leer je om te kijken naar de ingrediënten van verschillende producten. Omdat dit best ingewikkeld is, verkopen wij in onze webshop alleen maar producten die Curly Girl Friendly zijn!
Lees ook eens onze andere blogs of bestel het krullenboek. Daar staan tevens veel nuttige adviezen over het verzorgen van krullen, het in model brengen en houden, welke producten we het beste kunnen gebruiken of juist moeten vermijden en welke ingrediënten het belangrijkste zijn.
Link krullenboek: Het Krullenboek – Curlygirlfriendly