Wax: Waarom je dit ingrediënt in haarproducten beter kan vermijden.

Veel fabrikanten en merken stoppen veel ‘zooi’ in hun producten om een tijdelijk ‘wow’ effect te creëren, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn voor je haar. Een voorbeeld van dergelijke stoffen zijn wax.

 Wat is wax?

Wax, ook wel ‘was’ genoemd, zijn een groep vetachtige stoffen met als oorsprong dierlijke, planten of petroleum.

  • Onder haarproducten staat het bekend als haarwax, maar je vindt het ook terug als ingrediënt in bijv. conditioners.

Haarwax kun je verdelen in twee typen: haarwax op waterbasis en haarwax op oliebasis.

  • De textuur, consistentie en het doel van deze producten varieert sterk en elk heeft een ander beweerd doel, afhankelijk van de fabrikant.

Traditioneel is het een haarstylingproduct met verdikkende eigenschappen en word het  gebruikt om het haar vast te houden. In tegenstelling tot haargel, waarvan de meeste alcohol bevatten, blijft haarwax buigzaam en heeft het minder kans op uitdrogen. Vergelijkbaar met oliën bestaat wax uit koolstofatomen met een lang keten en wordt het gebruikt om het haar te coaten, waardoor de haarstreng een gladde glans krijgt. Ook kan deze stof voorkomen dat vocht de haarschacht verlaat.

Naast deze voordelen hangen er ook stevige nadelen aan.

Hierom past het niet bij de CG Methode

  1. Haarwax bevat slechte chemicalien/stoffen, zoals:
  • Tinoxide: wordt gebruikt om het product glans te geven. Sommige tinverbindingen kunnen neurotoxische effecten veroorzaken.
  • Minerale oliën
  • Butylhydroxtolueen: Te veel gebruik van BHT in haarproducten kan vrije radicalen in de hoofdhuid veroorzaken en kan de cellen beschadigen wat kan leiden tot haarbeschadiging en haaruitval.
  1. Het laat steeds resten achter. Deze hopen zich steeds meer op en zorgen voor verstopping van je haar en hoofhuid
  2. Moeilijk uit te wassen, waardoor je gebruik moet maken van een hardnekkige shampoo waar bijv. sulfaten in zitten om het er goed uit te krijgen.

De CG Methode

Met de Curly Girl methode leer je om te kijken naar de ingrediënten van verschillende producten. Omdat dit best ingewikkeld is, verkopen wij in onze webshop alleen maar producten die Curly Girl Friendly zijn!

In het krullenboek staan tevens veel nuttige adviezen over het verzorgen van krullen, het in model brengen en houden, welke producten we het beste kunnen gebruiken of juist moeten vermijden en welke ingrediënten het belangrijkste zijn.